tisdag 18 september 2007

Äppelpaj

250 g smör
6,5 dl vetemjöl (byt gärna ut 2 dl mot 1 dl grahamsmjöl och 1 dl siktat dinkelmjöl)
2 dl socker
1/4 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning
Ca 1 kg äpplen, gärna syrliga
1 tsk kanel eller kardemumma
3 msk socker

Smält smöret och blanda det med sockret. Rör i övriga ingedienser. Tryck ut 2/3 av degen i en större form (typ mindre långpanna). Skala och skär äpplena och varva dessa i lager med socker och kanel eller kardemumma. Smula över degen som är kvar och grädda i 200 grader tills pajen fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Alternativ fyllning är 4-5 nektariner och björnbär. Då ska du absolut välja kardemumma.
Degen fungera förresten med nästan vilken fyllning som helst. Om fyllningen är lite "blöt" kan du med fördel förgrädda skalet tills det fått färg.

2 kommentarer:

Fullfart sa...

Tack för receptet, jag ska testa!

Stumpan sa...

Varsågod!