måndag 28 april 2008

Örtbröd

Till ca 20 st "bullar"
Deg:
50 g jäst
2 msk olivolja
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk honung
3 dl fullkornsvetemjöl
3 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl färska örter, t ex bladpersilja, basilika och oregano
2,5 dl kesella
flingsalt

1 uppvispat ägg att pensla med

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och blanda i salt och olja. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Hacka örterna fint och rör ner i kesellan. Smaka av med flingsalt och ev lite nymald svartpeppar.
Kavla ut degen till en stor fyrkant och bred ut kesellablandningen ovanpå. Rulla ihop och skär i 20 lika stora bitar. Ställ dem med 1 cm mellanrum med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Bröden SKA jäsa ihop. Låt jäsa ytterligare 30 minuter och pensla med uppvispat ägg och grädda i 8-10 minuter i 250 grader.
Servera till grillat eller på buffébordet.

Inga kommentarer: