onsdag 4 juli 2007

Chokladkaka med chokladcréme och hallon



Kaka:
  • 3 st ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 1,5 dl kakao (gärna 99%-ig)
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker

Créme:
  • 1,75 dl grädd
  • 150 g mörk choklad (gärna 70 % men inte bitter)
  • 25 g smör

Garnering:

  • Hallon
  • Citronmeliss

Vispa ägg och socker pösigt (minst 3 minuter). Smält smöret på låg värme och vispa ner kakaon. Rör försiktigt ner kakaosmöret i äggsmeten och tillsätt vetemjöl och vaniljsocker. Häll smeten i en smord och mjölad kakform med löstagbar kant (minst 20 cm i diameter). Grädda kakan i 175 grader i 35 minuter, dra av 5 minuter om du anväder en större form.

Blanda smör, grädde och choklad i en kastrull och smält på låg värme. Låt svalna till rumstemperatur. Den ska vara tjock och krämig i konsistensen. Låt kakan svalna helt innan du täcker den med chokladcrémen. Garnera med halllon och citronmeliss. Kakan blir godast om den får stå ett dygn innan servering. 10-12 bitar.

Ursprungsreceptet kommer från Tasteline.

2 kommentarer:

ia-pia sa...

Jag och pojkvänen rekomenderar starkt den här kakan. Väldigt god och lätt att göra. Tack för lånet av filmerna! Jag och syster tyckte båda väldigt mycket om "Gilmore Girls".

Åsa sa...

Mmm en av mina favoriter också, både kakan och tv-serien, gärna samtidigt:-)