onsdag 4 juli 2007

Mandel och citrontårta med jordgubbar



Botten:
  • 100 g sötmandel
  • 300 g mandelmassa
  • 2 st stora äggvitor (eller 3 st små)

Fyllning:
  • 3 st stora äggulor
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 3 msk pressad citron
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 liter jordgubbar
  • citronmeliss
  • florsocker


Hacka mandel grovt i matberedare och blanda med riven mandelmassa och äggvitor. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en rundel på 26-28 cm. Grädda i 200 grader i 15 minuter. Botten ska ha en ljusbrun färg.

Blanda äggulor, citronskal, citronsaft och socker i en tjockbottnad kastrull. Värm under vispning till en tjock kräm. Låt kallna.

Dra av bakplåtspappret och lägg upp den avsvalnade botten på ett vackert serveringsfat. Vispa grädden. Bred på citronkräm och sedan grädden. Dekorera med skivade jordgubbar, citronmelliss och florsocker. Räcker till ca 10 portioner.

Inga kommentarer: