torsdag 9 juli 2009

Choklad- och pastellkrämskakor


100 g rumsvarmt smör
0,5 dl vispgrädde
2, 5 dl vetemjöl

Rör ihop smör, grädde och mjöl till en slät deg. Låt vila i kylskåp 1 timma. Kavla ut degen till en ca 5 mm tjock platta på ett mjölat underlag. Se till att mjöla kavel och deg vartefter annars fastnar det. Stansa ut små, runda kakor, ca 3 cm i diameter (det blir ca 30 st). Doppa dem i strösocker så att båda sidor täcks. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader i 5-7 minuter. Låt svalna.

Marängkräm
1 äggvita
0,5 dl strösocker
100 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
ev karamellfärg (jag använder röd)

Vispa äggvitorna och tillsätt lite socker i taget. Ställ skålen över ett varmt vattenbad och vispa tills sockret löst sig. Ställ sedan skålen över ett kallt vatten bad, gärna med is och vispa tillsmarängen kallnat. Tillsätt smöret i små klickar under vispningen. Jag brukar färga hälften rosa med några droppar karamellfärg.

Chokladkräm
125 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
75 g 70% choklad

Rör florsocker,vaniljsocker och smör pösigt. Smält chokladen och låt svalna något innan du rör ner den i smörkrämen.

Bred choklad eller marängkräm på hälften av kakorna och lägg på resternade som tak. Förvara kylen.

Inspirerad av kakor i Sommarens söta av systrarna Eisenman

Inga kommentarer: