söndag 16 november 2008

Fiskgratäng

600-800 g valfri fiskfilé (jag använder ofta lax eller hajmalsfilé)
800 g-1 kg mjölig potatis
25 g smör eller flytande margarin
ca 1 dl mjölk
3 portioner färdig skaldjurssoppa (färdigköpt eller hemlagad, jag använder färdigköpt)

Smörj en aluminiumform och krydda botten med salt och citronpeppar, lägg i fisken (på mitten) och krydda även ovanpå. Tillaga i ugnen i175 grader i 15-20 minuter. Fisken ska bara vara precis färdig.

Koka under tiden skalad potatis skuren i bitar i saltat vatten. Pressa den kokta potatisen med potatispress, tillsätt smör och mjölk och krydda med salt och peppar (eller 1 tsk René Voltaires lantbuljong). Om du vill lyxa till det kan du byta ut mjölken mot grädde och tillsätta rökt lax skuren i små bitar. Kör med elvispen till ett fluffigt mos. Eller använd pulvermos om du har bråttom. Tillaga soppan enligt förpackningen men ta bort en eller två dl av vätskan.

Lägg moset runt fisken och häll över soppan. Täck med ost om du vill. När den ska ätas värms den i 175 grader i 30-40 minuter.
Servera med en god grönsallad.

Inga kommentarer: