söndag 1 augusti 2010

Kantarellpaj med bacon och parmesan

Jag tar och tjuvstartar den nygamla bloggen lite med en underbar kantarellpaj som passar utmärkt till sensommarens kräftkalas. Den blir härligt krämig och god och precis lagom salt av parmesanen och baconet.


Pajskal
1 dl dinkelmjöl
1,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten

Skär det kylskåpskalla smöret i kuber. Kör mjöl och smör i matberedare till en gryning massa. Häll i vattnet och kör till en degboll. Låt vila i kylskåpet en halvtimma. Kavla ut till en tunn degplatta. Ett litet trick för att gör det lite lättare: fukta arbetsbänken och lägg en bit plastfolie på. Mjöla plasten och kavla ut degen. Nu är det enkelt att lyfta upp plasten och lossa degen i ett stycke och placera i en rund pajform. Det är bra om en del av degen hänger över kanten så hasar den inte ner i formen. Pricka degen med en gaffel.Grädda i 225 grader i 10-15 minuter eller om du har varmluftsugn, 200 grader (skalet blir lite krispigare). Skär bort överflödet när skalet är färdiggräddat. (och håll ett öga på pajskalet i ugnen det ska bara precis få färg).


Fyllning
1 paket bacon
2 hg kantareller (ungefär)
1 dl finriven färsk parmesan
1,5 dl riven mild ost
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
Skär baconet i mindre bitar och stek krispigt. Lägg upp på hushållpapper. Spara fettet från baconet i stekpannan och stek de hackade kantarellerna i baconfettet.Vispa ihop ägg och grädde. Smaka av med nymald svartpeppar.
Fyll pajskalet med bacon och kantareller, strö parmesan och riven ost över och häll över ägg och grädde blandningen. Grädda i 175 grader tills äggblandningen stelnat, dvs inte rör sig om du skakar lite på pajformen.Servar som den är med en god sallad eller som tillbehör på en kräftskiva eller ett buffébord.

4 kommentarer:

MalinSj sa...

Låter jättegott. Skall göra en sån till helgen, Lycka till med nya recept.//MalinSj

cavatus.wordpress.com sa...

Man kan ha kesella i stället för smör för ett magrare pajskal!

Läs denna polismans insändare:

tinyurl.com/2v7outv

För folk med integritet och självständigt tänkande rekommenderas den svenska journalisten Julia Caesars texter. Oavsett om man håller med eller ej går det inte att förneka att en grävande journalistik av detta slaget saknas i Sverige. Här finns länkarna:

www.korta.nu/jc

Vesnas Vardag sa...

Gillar din blogg. :)

Flicka sa...

Alla: Tackar!