måndag 28 april 2008

Marinerat grillspett

Marinad:
1 dl olivolja eller raps- och olivolja blandat
1/2 dl soya
1/2 pressad citron
2 vitlöksklyftor i bitar
Flingsalt, nymald svartpeppar, grillkrydda (till fläskkött) eller curry (till kyckling).

Skär valfritt kött i 2X2 cm stora köttbitar. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Knyt ihop påsarna och masera in marinaden i köttet så att alla delar får marinad på sig. Låt ligga minst en timma (i rumstemperatur om det är en timma, i kylskåp om det blir mer).
Om du anväder trägrillspett; låt dem ligga i blöt den timma köttet marineras så bränns de inte så lätt.
Trä upp köttet på grillspetten. Låt gärna bli att blanda olika sorters kött. Det är lättare att få hela grillspettet färdigt samtidigt då. Det samma gäller grösaksgrillspett. Det kanske inte ser lika trevligt ut men det blir definivit godare att äta.
Grilla spetten på en ordentligt varm grill. Tänk på att både kyckling och fläskkött ska vara genomstekt men inte torrt.
Servera med goda röror, ljummen potatissallad och en blandsallad.

Inga kommentarer: