fredag 28 december 2007

Helstekt oxfilé med kryddsmör

Receptet är till ca 6 portioner

Ca 900 g oxfilé i bit
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Smör

Kryddsmör
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka persilja, grovklippt
125 g smör
1 äggula
1 msk tomatpuré
1 msk mango chutney
1 krm cayennepeppar
1/2 tsk dragon
1/2 tsk timjan
Flingsalt

Bryn köttet runt om i smöret. Salta och peppra. Lägg i en ungsform och stick i ungstermometer. Stek köttet i mitten av ungnen i 150 grader tills termometern visar 55 grader för röttkött och 60 grader för rosa kött. (det tar 15-20 minuter) Låt köttet vila i folie några minuter innan det skär upp i skivor.
Kryddsmör: Finfördela vitlök och persilja i en mixer eller matberedare. Blanda snabbt i de övriga ingredienserna. Rulla in smeten i plastfolie och låt vila ett par timmar i kylen.
Servera med en god potatisgratäng och kryddsmöret i skivor på oxfilén. Gärna en god grönsalld och ett kraftigt rött vin till.

Inga kommentarer: