söndag 6 juli 2008

Morotskaka

Kaka
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl eller 1 dl vetemjöl och 1 dl dinkelmjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 dl kallpressad rapsolja
3 dl rårivna morötter

Glacyr
50 g smält smör
50 g färskost, typ philadelphia
3 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Lite pressad citron

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i äggblandningen tillsammans med oljan och de finrivna morötterna. Grädda i smord och bröad form i 175 grader i ca 20 minuter.
Låt svalna.

Sikta florsockret och rör sedan ihop med övriga ingredienser. Bred ut i jämt lager över kakan och garnera med rivna morötter eller citronskal. Använd gärna kravmärkta råvaror där det är möjligt (och det finns alternativ till allt utom vaniljsocker, kanel och bakpulver:) Jag brukar variera kakan med en näve rostade pinjenötter också.
Bild på kakan finns i rubriken!

Inga kommentarer: