Tårtbotten
5 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 dl fin kakao
2,5 tsk bakpulver
Värm ugnen till175 grader. Smörj och bröa en bakform 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker poröst, minst 3 minuter. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Rör försiktigt ner det i äggsmeten. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna.
Jordgubbsmousse
1 gelatinblad
2 dl färska jordgubbar
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Kör jordgubbar och florsocker i mixer till en puré. Värm ca 2 msk av puren och smält ner det urkramade geltainbladet. Rör i resten av jordgubspurén och lår svalna helt. Vispgrädden och vänd försiktigt ner purén i vispgrädden lite i taget. Låt vila en stund i kylen.
Chokladkräm
125 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
75 g 70% choklad
Rör florsocker,vaniljsocker och smör pösigt. Smält chokladen och låt svalna något innan du rör ner den i smörkrämen.
Marängkräm
1 äggvita
0,5 dl strösocker
100 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
Vispa äggvitorna och tillsätt lite socker i taget. Ställ skålen över ett varmt vattenbad och vispa tills sockret löst sig. Ställ sedan skålen över ett kallt vatten bad, gärna med is och vispa tills marängen kallnat. Tillsätt smöret i små klickar under vispningen.
Dela tårtbotten i tre delar. Bred jordgubbsmousse på en och lägg på nästa. Lägg på marängkräm eller chokladkräm (beroende på vilken du sedan vill täcka kakan med). Och lägg på den sista delen av tårtbottnen. Bred maräng eller chokladkräm på utsidan av kakan och dekorera med valfria bär eller strössel. Eller varför inte rosor eller andra ätliga blommor.
Om du vill kan du också skiva jordgubbar och lägga i mellanlagren.
Ps. Om du har marängkrämen ytterst blir det en gudomlig bröllopstårta.
5 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 dl fin kakao
2,5 tsk bakpulver
Värm ugnen till175 grader. Smörj och bröa en bakform 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker poröst, minst 3 minuter. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Rör försiktigt ner det i äggsmeten. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna.
Jordgubbsmousse
1 gelatinblad
2 dl färska jordgubbar
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Kör jordgubbar och florsocker i mixer till en puré. Värm ca 2 msk av puren och smält ner det urkramade geltainbladet. Rör i resten av jordgubspurén och lår svalna helt. Vispgrädden och vänd försiktigt ner purén i vispgrädden lite i taget. Låt vila en stund i kylen.
Chokladkräm
125 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
75 g 70% choklad
Rör florsocker,vaniljsocker och smör pösigt. Smält chokladen och låt svalna något innan du rör ner den i smörkrämen.
Marängkräm
1 äggvita
0,5 dl strösocker
100 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
Vispa äggvitorna och tillsätt lite socker i taget. Ställ skålen över ett varmt vattenbad och vispa tills sockret löst sig. Ställ sedan skålen över ett kallt vatten bad, gärna med is och vispa tills marängen kallnat. Tillsätt smöret i små klickar under vispningen.
Dela tårtbotten i tre delar. Bred jordgubbsmousse på en och lägg på nästa. Lägg på marängkräm eller chokladkräm (beroende på vilken du sedan vill täcka kakan med). Och lägg på den sista delen av tårtbottnen. Bred maräng eller chokladkräm på utsidan av kakan och dekorera med valfria bär eller strössel. Eller varför inte rosor eller andra ätliga blommor.
Om du vill kan du också skiva jordgubbar och lägga i mellanlagren.
Ps. Om du har marängkrämen ytterst blir det en gudomlig bröllopstårta.
1 kommentar:
Det saknas hur mycket socker det ska vara i degen och marängkrämen vart mer som en allt för söt smörkräm... ska det verkligen bara vara en äggvita i???
Caja
Skicka en kommentar