lördag 7 november 2009

Rödbetssoppa


500 g färska rödbetor
2 morötter
2 potatisar
1 gul lök
1 liter vatten
3-4 msk lantbuljongpulver (eller 2-3 kuber valfri buljong)
1 äpple
2-3 msk outspädd svartvinbärssaft
2 msk olja
Flingsalt och nymald svartpeppar


Fräs löken mjuk i oljan i en kastrull. Skala och hacka rödbetor, morötter, potatis och lök. Låt fräsa med löken ett par minuter. Häll på vatten och buljong och åt det koka ca 15 minuter. Rotfrukerna ska vara mjuka. Skala, kärna ur och hacka åpplet och blanda ner med saften i kastrullen.Mixa soppan slät. Späd med ytterligare vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar och servera med lite cremefraish eller gräddfil i och en varm retormacka till.


Ursprungsreceptet är ut Bröd, soppor och röror av systrarna Eisenman